سندی تحت عنوان C.M.O توسط کشورهای شرکت کننده در کنفرانس بين المللی مبارزه با اعتياد و قاچاق مواد مخدر در سال 1987 به تصویب رسید. در واقع این سند خط مشی کشورها را در خصوص کنترل مواد مخدر ترسیم نموده است و این کشورها متعهد شدهاند که اقدامات بين المللی در مورد مبارزه با قاچاق مواد مخدر را به طور قاطع دنبال نمایند.
در اين کنفرانس سندی در چهار فصل تنظيم شده که بيش از 35 مورد اقدام عملی را شرح داده است.
برخی از این اقدامات عبارتند از:
- ارزيابی ميزان مصرف
- پيشگيری از طريق آموزش
- نقش رسانهها در بازگشت معتادان به دامن اجتماع و درمان آنها
- ريشهکنی مزارع غير مجاز خشخاش
- نابودی شبکههای عمده قاچاق مواد مخدر
- همکاریهای حقوقی کشورها
اين سند به طور دقیق در تاریخ 26 ژوئن برابر با 5 تيرماه به اتفاق آراء توسط کشورهای شرکت کننده تصویب شد. از این تاریخ به بعد سالروز تصويب اين سند به نام روز جهانی مبارزه با مواد مخدر تعیین گردید.
بیماری اعتیاد عوارض زیاد و گاها جبران ناپذیری در جسم و روان فرد مصرف کننده دارد. طبق تجربه ما در
کمپ ترک اعتیاد شمیران در صورتی که اعتیاد فرد ریشهیابی نشود درمان جسمی و روانی فرد تنها برای مدتی نتیجه خواهد داد و احتمال اینکه دوباره فرد به سمت مصرف مواد مخدر بازگردد بسیار بالاست. اعتیاد نه تنها زندگی خود فرد را تحت تاثیر قرار میدهد بلکه خانواه او را هم درگیر میکند. اعتیاد بیش از یک میلیارد نفر از اعضاء خانواده معتادان را در جهان بطور مستقیم با مشکلات ناشى از این آسیب مواجه کرده است. از طرف دیگر اعتیاد یکی از بزرگترین معضلات اجتماعی، اقتصادى و بهداشتى برای هر کشوری محسوب میشود. همچنین نتایج حاصل از اعتیاد موجب از بین رفتن ارزشها و هنجارهاى فرهنگى در جامعه میشود.
قاچاق مواد مخدر
مسئله قاچاق مواد مخدر مطرح است که آن هم موضوعی مهم و قابل توجه برای تمام کشورها محسوب میگردد. جدای از این که قاچاق مواد مخدر فعالیتى سوداگرانه، تجارى و اقتصادى در عرصه مافیاى اقتصاد بین المللى است مهمتر از آن ابزارى مؤثر و راهبردى در گسترش نظام سلطه صاحبان قدرت جهان بر کشورهاى توسعه نیافته است.
تحلیلگران مسائل سیاسى و اجتماعى مواد مخدر را مهمترین عامل به تباهى کشیدن و انحطاط اخلاقى در جوامع میدانند. متاسفانه دیده میشود که با گسترش دامنه مصرف مواد مخدر قشر متفکر و تحصیل کرده هم در دام اعتیاد گرفتار شدهاند که لزوم توجه بیشتر به این مسئله را میرساند.
کشور ما برای مقابله با ورود و گسترش این بلای خانمان سوز اقدام به کنترل و حفاظت مرزهاى شرقى از طریق ساخت بیش از هزار کیلومتر جاده، دهها پاسگاه مرزی، برجک و دیدهبانى و حفر چندین کیلومتر کانال و ... کرده است. تاکنون هزاران نفر از جوانان این مرز و بوم برای مقابله با مواد مخدر به شهادت رسیدهاند. مراسم سالروز جهانی مبارزه با مواد مخدر در تمام دنيا از جمله کشور ما با عنوان «مبارزه، ايثار و شهادت» برگزار میشود.
اما باید قبول کنیم که اعتیاد به عنوان آسیبی اجتماعی هیچ گاه بطور کامل ریشه کن نخواهد شد. اما تلاش همه افراد و مسئولین در جهت کنترل این معضل است. به امید روزى که همه افراد معتاد برای درمان و نجات خود گامی موثر بردارند.
ما مدعی نیستیم که بهترینیم، مفتخریم که انتخاب بهترینهاییم.
تیم پیشگیری و درمان
موسسه رهپویان آوای رهایی