بیماری اعتیاد دارای یک روند تدریجی است و به آرامی از مصرف تفننی به مصرف دائمی تبدیل میشود. از این رو بسیاری از افرادی که مصرف مواد مخدر را آغاز میکنند نمیدانند که در حال ابتلا به بیماری اعتیاد هستند و بطور معمول فرد مبتلا از پیشرفت بیماری خود مطلع نیست و زمانی متوجه میشود که دیگر دیر شده و بیماری را اکتساب کرده است. اعضای خانواده نیز تنها زمانی متوجه این موضوع میشوند که تغییرات ناخوشایندی در رفتار و حالات روانی او ایجاد شده است. متاسفانه اعضای خانواده برای رو برو شدن با واقعیت تلاش میکنند تا موضوع را کوچک جلوه داده و تصور میکنند که عضو خانواده مصرف را قطع خواهد کرد. فرد با شدت گرفتن اعتیاد و مصرف به ناچار دقت و انرژی بیشتری برای تهیه و مصرف مواد صرف میکند. تهیه و مصرف مواد به تنهایی مسئله مهم زندگی فرد معتاد بدل شده و او به تدریج رابطه خود را با اعضای خانواده کم و کمتر میکند و در عوض رابطه بین فرد معتاد و مواد مخدر به مفهومی بسیار واقعی به بخشی از محیط خانواده وی تبدیل میشود به همین دلیل است که متخصصین و روانشناسان مرکز ترک اعتیاد رهپویان آوای رهایی که متخصص در توقف و درمان اعتیاد به انواع مواد مخدر مانند تریاک، هروئین، کمیکال، ماده مخدر شیشه و ..... هستند آمادهاند تا با ارائه خدمات مشاورهای و درمانی همیار عزیزانتان باشند.
باید آگاه باشیم که هر یک از اعضای خانواده معتاد در واکنش به تغییرات شخصیتی و رفتاری فرد معتاد روش بخصوص را برای مقابله با عواقب ناشی از اعتیاد او انتخاب میکنند و این راهکارها و عکس العملها به تدریج به بخشی از رفتار و خلق و خوی خانواده تبدیل میشود. همسر، والدین و فرزندانی که معتاد نیستند اغلب ناچار میشوند تا نیازهای خود و دیگر اعضای خانواده را نادیده گرفته و بعنوان مثال برای اینکه مشاجرهای بین اعضای خانواده بوجود نیاید رفتارهای دردسرآفرین عضو معتاد را توجیه و یا تحمل کنند.
افراد برای بقا خود و خانواده نقشهایی که به آنان تحمیل شده را میپذیرند. با این کار در واقع به استمرار و پایداری رفتار بیمارگونه در فرد معتاد کمک کردهاند.
قانون اول : حرف نزدن
همه اعضا مسائل و مشکلاتی که به موجب رفتارهای نامطلوب ناشی از بیماری اعتیاد در خانواده بوجود آمده است را میبینند. آیا هیچ کس در مورد آنها صحبت نمیکند؟
قانون دوم : احساس نکن
افراد خانواده احساس خود را سرکوب میکنند و عبارت دیگر جرات پرداختن به احساسات واقعی خود را مانند (شادی، غم، خشم، عشق و محبت و ....) را ندارند.
قانون سوم : به هیچ کس اعتماد نکن
افراد خانواده ناچار میشوند که صادق نباشند و به خودشان هم دروغ بگویند. اعضای خانواده با استفاده از مقررات جدید رفتارهای جدیدی را در پیش میگیرند و برای سازگار کردن خود با شرایط تازه و کاستن از تاثیرات بیماری اعتیاد بر فرد و سایر اعضا خانواده راه و روش خاصی را انتخاب میکنند. این مقررات جدید در واقع بر اثر اجبار و ناچاری و به منظور حفظ کانون خانواده ایجاد میشود و اغلب برای آسایش و رفاه خانواده زیان بار است.
همه این قانونها تاثیرات احساسی و روانی را در خانواده بر جای میگذارد مانند: احساس گناه، احساس خشم، شرمندگی و انکار، اضطراب و تشویش
زندگی در کنار یک فرد معتاد بسیار جان فرساست بخصوص اینکه آن فرد یکی از اعضای خانواده باشد و میبایستی آگاهی پیدا کنیم که به همراه فرد مصرف کننده خانواده نیز دچار بیماریهای روانپزشکی میگردد.
تاثیر مخرب بر روی همسر و فرزندان بخصوص کودکان بسیار ویرانگر است مثل ایجاد ترس در او و احساس شرمندگی در بین دوستان و آشنایان و کمرنگ شدن و قطع ارتباط و فعالیتهای مشترک با دوستان و جامعهای که در آن زندگی میکنند.
تیم پیشگیری و درمان موسسه رهپویان آوای رهایی با آغوش باز به استقبال افراد و خانوادههای آسیب دیده میآیند تا طعم زندگی همه اعضای خانواده را به شیرینی گذشته بازگرداند که در آن از اعتیاد عضوی در خانواده خبری نبود.
آرمان و آرزوی درمانگران رهپویان آوای رهایی آزادی از اسارت هر نوع رفتار اعتیادی است.
ما مدعی نیستیم که بهترینیم، مفتخریم که انتخاب بهترینهاییم.
موسسه رهپویان آوای رهایی
تیم پیشگیری و درمان